www.tm-gmdo.gr

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Η Αυθεντική Τεχνική του ΥΔ

Η τεχνική του Υπερβατικού Διαλογισμού επιτρέπει στο νου να κατασταλάξει προς τα μέσα, πέρα από τη σκέψη, για να βιώσει την πηγή της σκέψης, το πλέον σιωπηλό και ειρηνικό επίπεδο της συνειδητότητας - τον εσώτερο μας Εαυτό.

Ο Διαλογισμός Βελτιώνει του Παράγοντες Κινδύνου για Καρδιοπάθειες

Σε ασθενείς με Καρδιακό Νόσημα Στεφανιαίας

Μια τεχνική χαλάρωσης γνωστή ως ΥΔ, ή Υπερβατικός Διαλογισμός, σε ασθενείς με καρδιακό νόσημα στεφανιαίας, βοηθά στη μείωση της πίεσης του αίματος και μειώνει την ινσουλίνη, σύμφωνα με μία αναφορά της 12ης Ιουνίου 2006 των Αρχείων του Internal Medicine, ενός από περιοδικά JAMA/Archives journals.

Ο ΥΔ, Υπερβατικός Διαλογισμός, που προέρχεται από την αρχαία Βεδική παράδοση της Ινδίας, διδάσκεται μέσα από συγκεκριμένο πρωτόκολλο που περιλαμβάνει ομιλίες, προσωπική διδασκαλία και ομαδικές συναντήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του άρθρου. Είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν ότι μείωνε την πίεση του αίματος όμως τότε δεν είχε εξεταστεί εκτεταμένα η επίδρασή του σε άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιακή ασθένεια της στεφανιαίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με το σύνδρομο μεταβολισμού. Το σύνδρομο μεταβολισμού αναφέρεται σε μια δέσμη συμπτωμάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης του αίματος (υπέρτασης), παχυσαρκία στην κοιλιακή χώρα, υψηλή χοληστερόλη και αντίσταση στην ινσουλίνη, που παρουσιάζονται όταν το σώμα είναι ανίκανο να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας για το μεταβολισμό της ζάχαρης σε ενέργεια

Η Maura Paul-Labrador, M.P.H., στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες, και συνεργάτες διεξήγαγαν μια δοκιμή 16 εβδομάδων του Υπερβατικού Διαλογισμού σε ασθενείς με καρδιακή νόσο στεφανιαίας. Πενήντα δύο συμμετέχοντες (κατά μέσο όρο 67.7 ετών) διδάχθηκαν τον Υπερβατικό Διαλογισμό και 51 ασθενείς ελέγχου (κατά μέσο όρο 67.1 ετών) έλαβαν ιατρική παιδεία. Στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής, οι ασθενείς νήστεψαν μια νύχτα και μετά έδωσαν δείγμα αίματος, συμμετείχαν σε μια ανασκόπηση του ιστορικού τους και υπεβλήθησαν σε τεστ λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και μεταβολών των δεικτών της καρδιάς. Η μεταβολή των δεικτών της καρδιάς καθορίζει τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, που ελέγχει την καρδιά και άλλους αντανακλαστικούς μεις.

Γενικώς, από τους 103 συμμετέχοντες που ενεγράφησαν, 84 (82 τοις εκατό) ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Στο τέλος της δοκιμής, οι ασθενείς της ομάδας του Υπερβατικού Διαλογισμού είχαν σημαντικά χαμηλότερη πίεση, σταθερά βελτιωμένη  γλυκόζη του αίματος και επιπέδων ινσουλίνης, που υποδηλώνουν μείωση στην αντίσταση ινσουλίνης, και πιο σταθερή λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος. "Αυτές οι επιδράσεις στη φυσιολογία επετεύχθησαν χωρίς αλλαγές βάρους, ιατρικής αγωγής ή παραμέτρους φυσιολογίας και παρόλη την οριακά σημαντικής στατιστικά αύξησης στη σωματική δραστηριότητα στην ομάδα που έλαβε την ιατρική παιδεία", έγραψαν οι συγγραφείς.

"Αυτά τα τωρινά ευρήματα επέκτειναν επίσης την αιτιολογική κατανόησή μας για το ρόλο του στρες στην αύξηση της επιδημίας του μεταβολικού συνδρόμου", συνέχισαν. "Παρόλο που τα τωρινά χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, οι συνήθειες ανθυγιεινής διατροφής και η επακόλουθη παχυσαρκία πυροδοτούν αυτήν την επιδημία, μπορεί και η κοινωνία να είναι υπεύθυνη για τα υψηλά επίπεδα του χρόνιου στρες." Τέτοιο στρες προκαλεί την έκχυση της κορτιζόλης και άλλων ορμονών και νευρομεταφορέων, τα οποία με το χρόνο βλάπτει το καρδιαγγειακό σύστημα.

"Τα αποτελέσματα μας, δείχνουν τις ευεργετικές επιδράσεις του Υπερβατικού Διαλογισμού στη φυσιολογία, στην απουσία επιρροών στις ψυχολογικές μεταβλητές, υποδεικνύουν ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός ρυθμίζει την απόκριση στο στρες αντί να αλλάζει το ίδιο το στρες, παρόμοια με την επίδραση συνθηκών σωματικής άσκησης.", έγραψαν οι συγγραφείς.  Αυτή η μέθοδος ελέγχου της απόκρισης του σώματος στο στρες πράγματι παρέχει έναν νέο στόχο για θεραπεία και πρόληψη της καρδιακής νόσου της στεφανιαίας, ένας σοβαρός λόγος για περαιτέρω μελέτη, κατέληξαν.

(Αρχεία Inter Med. 2006;166:1218-1224. Διαθέσιμο pre-embargo to the media at www.jamamedia.org.)

Σημείωση του συγγραφέα: Αυτή η μελέτη υποστηρίχθηκε από επιδοτήσεις του Εθνικού Κέντρου Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, και μια επιδότηση των Κέντρων Γενικών Κλινικών Ερευνών και επιδότηση του Εθνικού Κέντρου Πόρων Ερευνών.