www.tm-gmdo.gr

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Η Αυθεντική Τεχνική του ΥΔ

Η τεχνική του Υπερβατικού Διαλογισμού επιτρέπει στο νου να κατασταλάξει προς τα μέσα, πέρα από τη σκέψη, για να βιώσει την πηγή της σκέψης, το πλέον σιωπηλό και ειρηνικό επίπεδο της συνειδητότητας - τον εσώτερο μας Εαυτό.

Τι είναι ο Υπερβατικός Διαλογισμός;

Μία συνέντευξη με τον Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι

Η δημοσιογράφος - Ο Υπερβατικός Διαλογισμός τον οποίον έχεις αναπτύξει, χαίρει εντυπωσιακής επιτυχίας διεθνώς. Τι είναι ακριβώς;

Μαχαρίσι: Ο Υπερβατικός Διαλογισμός είναι μια απλή, φυσική τεχνική του νου, ένας αυθόρμητος, χωρίς προσπάθεια βηματισμός του νου προς την απεριόριστη ουσία του. Μέσω του Υπερβατικού Διαλογισμού, ο νους αποκαλύπτει το δυναμικό του για επίγνωση άνευ ορίων, την υπερβατική επίγνωση, την Ενωτική Επίγνωση - ένα ζωντανό πεδίο όλων των δυνατοτήτων, όπου κάθε τι πιθανό είναι διαθέσιμο στον συνειδητό νου.  Ο συνειδητός νους αποκτά επίγνωση τις ίδιας του της αξιοπρέπειας, της απεριόριστης ουσίας του, του άπειρου δυναμικού του. Ο Υπερβατικός Διαλογισμός παρέχει ένα μέσον με το οποίο ο συνειδητός νους θα εξερευνήσει ολόκληρη την έκταση της ύπαρξής του - τόσο της δραστήριας όσο και της σιωπηλής, τόσο της αξίας του σημείου όσο της αξίας του απείρου. Δεν είναι ένα πακέτο από πιστεύω, μια φιλοσοφία, ένας τρόπος ζωής, ή μια θρησκεία. Είναι μια εμπειρία, μια νοητική τεχνική που κάποιος την ασκεί κάθε μέρα επί δεκαπέντε με είκοσι λεπτά.

Η δημοσιογράφος - Ποια είναι μερικά από τα οφέλη της;

Επιστημονικά πειράματα με ανθρώπους που ασκούσαν τον Υπερβατικό Διαλογισμό δείχνουν ότι τείνει να επιφέρει ομαλοποίηση σε όλους τους τομείς της ζωής. Μειώνει το στρες, βελτιώνει την υγεία, εμπλουτίζει την νοητική λειτουργία, βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις, και αυξάνει την αποδοτικότητα και ικανοποίηση στην εργασία.

Η δημοσιογράφος - Μπορούν άλλες μορφές διαλογισμού να παράγουν παρόμοια αποτελέσματα;

Φυσικά και μπορούν. Εντούτοις, ένα προσόν που έχει ο Υπερβατικός Διαλογισμός είναι η έσχατη του απλότητα. Είναι πολύ απλό να τον μάθει οποιοσδήποτε. Επιπροσθέτως, υπήρξε αντικείμενο επιστημονικής έρευνας για περισσότερο από τριάντα χρόνια, και τα ευεργετικά της αποτελέσματα είναι καλώς τεκμηριωμένα.

Η δημοσιογράφος - Τι είναι αυτό που δίνει στον Υπερβατικό Διαλογισμό τόσο μεγάλη δυνατότητα για θετικές αλλαγές;

Για να απαντήσω σε αυτό, θα πρέπει να δούμε στη φύση της ίδιας της δημιουργίας. Η δημιουργία έχει δύο όψεις: τη διάνοια, που είναι η αιτία των πάντων, και την εκδήλωση της διάνοιας, που είναι η υλική υπόσταση και το ψυχολογικό γνώρισμα του καθημερινού κόσμου. Επειδή ο Υπερβατικός Διαλογισμός προσεγγίζει άμεσα τη διάνοια, παρά τις εκδηλώσεις της διάνοιας, επιλύει προβλήματα εισάγοντας αρμονία και ευημερία στο πιο θεμελιώδες επίπεδο, και χωρίς να απασχολείται με τα ίδια τα προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος της αποτελεσματικότητάς του.

Ας πάρουμε αυτό το παράδειγμα. Ο κηπουρός τροφοδοτεί με νερό τη ρίζα ενός δένδρου. Εκείνο το νερό και εκείνη η θρέψη στη συνέχεια φτάνει όλα τα μέρη του δένδρου - τα φύλλα, τα κλαδιά, τα λουλούδια, τα φρούτα, μέσα από το χυμό. Μπορούμε να φανταστούμε το χυμό ως κάτι ανάλογο με τη διάνοια, τα δε πράσινα φύλλα, ή τα κίτρινα λουλούδια, ανάλογα με τις εκδηλώσεις της διάνοιας. Τα φύλλα και τα λουλούδια είναι η διάνοια του χυμού, μετά τον μετασχηματισμό της. Έτσι η διάνοια παρουσιάζεται με πολλές διαφορετικές μορφές της εκδηλωμένης ζωής ως φύλλα και λουλούδια ενός δένδρου. Τα φύλλα και τα λουλούδια είναι η διάνοια του χυμού μετά τον μετασχηματισμό της. Κατά παρόμοιο τρόπο η διάνοια, όπως τα φύλλα και τα λουλούδια ενός δένδρου, παρουσιάζεται ως τόσες πολλές διαφορετικές μορφές της εκδηλωμένης ζωής. Αυτές οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν κάθε άποψη της ύπαρξης, από την υλική και σωματική,  έως την ψυχολογική, διανοητική και πνευματική. Όλες εκείνες οι ιδιομορφίες της ζωής προέρχονται από τον μετασχηματισμό της διάνοιας.

Στον διαλογισμό, συναντάμε άμεσα αυτήν την ουσιαστική διάνοια. Ως εκ τούτου, έχουμε τη δυνατότητα να θρέψουμε όλα τα υπόλοιπα επίπεδά της, και με αυτόν τον τρόπο όλα τα επίπεδα της εκδήλωσης, με έναν τέτοιο τρόπο που σχετίζεται αρμονικά με όλο το σύμπαν.

Η δημοσιογράφος - Σε τι διαφέρει ο Υπερβατικός Διαλογισμός από τις διάφορες άλλες μορφές διαλογισμού;

Η βασική διαφορά είναι ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός, εκτός από την απλότητά του, ασχολείται μόνο με τον νου. Άλλα συστήματα συχνά εμπλέκουν κάποιες επί πλέον απόψεις με τις οποίες ασχολείται ο νους, όπως είναι η αναπνοή ή οι σωματικές ασκήσεις. Αυτές μπορεί να είναι λόγο πιο περίπλοκες επειδή ασχολούνται με τόσα πολλά πράγματα. Όμως με τον Υπερβατικό Διαλογισμό δεν υπάρχει πιθανότητα καμίας παρέμβασης. Έτσι λέμε ότι αυτό είναι το πανεύκολο πρόγραμμα, που επιτρέπει στο συνειδητό νου να εξερευνήσει όλη την έκταση της ύπαρξής του.

Ο Υπερβατικός Διαλογισμός εκτείνεται από τον δραστήριο νου - ή ενεργό νου - έως τον ήσυχο νου - ή το νου σε ανάπαυση. Σε αυτόν τον νου σε ανάπαυση, κάποιος έχει την καθαρότητα και απλότητα, χωρίς να εμπλέκεται με τίποτε άλλο παρά με το νου, χωρίς να εμπλέκεται με οποιαδήποτε άλλη πρακτική. Στον Υπερβατικό Διαλογισμό, επειδή ασχολούμαστε μόνο με το νου, θρέφουμε όλες τις εκδηλώσεις της διάνοιας. Ο νους διαλογίζεται, κερδίζει την Υπερβατική Συνειδητότητα και προκαλεί μετασχηματισμούς σε διάφορους τομείς της εκδηλωμένης δημιουργίας. Με το να βιώνουν την Υπερβατική Συνειδητότητα, όλα τα πεδία της ζωής, που είναι οι εκφράσεις της διάνοιας, θρέφονται ή μετασχηματίζονται και γίνονται καλύτερα.

Ο νους φυσικά, ασχολείται πάντα με άλλες απόψεις, όπως είναι η φυσιολογία του σώματος, το περιβάλλον, και ολόκληρο το σύμπαν. Όμως τη στιγμή που ο Υπερβατικός Διαλογισμός ασχολείται μόνο με τη λειτουργία του νου, από τις δραστήριες καταστάσεις του έως την κατασταλαγμένη κατάστασή του, παραμένει χωρίς να νοιάζεται για εκείνες τις άλλες απόψεις, παρόλο που ασχολείται με όλες αυτές, επειδή είναι η διάνοια αυτή που ασχολείται με αυτές όλες.

Η δημοσιογράφος - Πώς μαθαίνει κάποιος να ασκεί τον Υπερβατικό Διαλογισμό;

Μέσω διδαχής. Αυτό που συμβαίνει είναι πως ο νους, στην δραστήρια του κατάσταση, μαθαίνει να βιώνει τις ίδιες του τις λιγότερο δραστήριες καταστάσεις, να βιώνει την προοδευτική ελαχιστοποίηση των  δραστήριων καταστάσεων του, έως ότου κάποια στιγμή αποκτά επίγνωση της υπερβατικής κατάστασης της συνειδητότητας.   Αλλά όταν μαθαίνουμε να το κάνουμε αυτό, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο νους ήταν συνήθως ελεύθερος να περιπλανιέται τόσο σε περιοχές γνώσεις, ή δύναμης, ή την επιδίωξη της ευτυχίας, και πως τώρα θα πρέπει να μάθει πώς να γνωρίσει ξανά τον εαυτό του. Αυτός είναι ο λόγος που η διδασκαλία γίνεται απαραίτητη. Αφού μάθει κάποιος τον Υπερβατικό Διαλογισμό γνωρίζει ποια είναι η φυσική του κατάσταση.  Όμως για να το καταλάβει κάποιος αυτό, θα πρέπει να ελευθερωθεί από αφύσικα προγράμματα, ενέργειες και εμπειρίες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν εμπειρία της Υπερβατικής Συνειδητότητας, της καθαρής συνειδητότητας, της καθαρής φύσης του νου. Αντιλαμβάνονται τον δραστήριο νου, που είναι η κατάσταση συνειδητότητας της εγρήγορσης. Αντιλαμβάνονται επίσης την πλήρη απώλεια μνήμης του νου, την κατάσταση ύπνου. Και αντιλαμβάνονται την ενδιάμεση κατάσταση, τον νου που ονειρεύεται. Όμως δεν αντιλαμβάνονται την καθαρή ή Υπερβατική Συνειδητότητα.  Η εμπειρία λοιπόν εκείνης της συνειδητότητας είναι που μαθαίνεται με τον Υπερβατικό Διαλογισμό, παρόλο που αυτή η κατάσταση δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ίδια η φύση του νου.

Η δημοσιογράφος - Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να ασκούν τον Υπερβατικό Διαλογισμό, έχουν εμπειρία της επίδρασης κάθαρσης, όταν βγαίνουν αρνητικά πράγματα; Η μετακίνηση σε αυτήν την ενοποιημένη κατάσταση της συνειδητότητας προϋποθέτει μια επώδυνη περίοδο;

Θα σκεφθούμε πάλι ένα ύφασμα. Όταν το ύφασμα είναι πολύ βρόμικο, αρχίζεις να το βάζεις στο σαπούνι. Το πλένεις μια και δύο. Όμως καθώς καθαρίζει, παρουσιάζονται γαριασμένοι λεκέδες που δεν φαινόντουσαν πριν. Όμως, αν συνεχίσεις να πλένεις και να πλένεις, εκείνοι οι λεκέδες αρχίζουν να ξεθωριάζουν όλο και περισσότερο, και μετά εξαφανίζονται τελείως. Κατά παρόμοιο τρόπο, όταν παλαιές συνήθειες στρες ή άγχους αρχίζουν να εξουδετερώνονται με τον Υπερβατικό Διαλογισμό, κάποιος μπορεί να μην αισθανθεί άνετα όταν βγαίνουν άλλες βαθύτερες συνήθειες, όμως αυτό συμβαίνει μόνο επειδή επανέρχεται η φυσική κατάσταση και το στρες φεύγει. Αυτό είναι μέρος της απόκτησης της ομαλής και φυσικής κατάστασης.

Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πουν, "δεν ανησυχώ για πράγματα που με ανησυχούσαν. Μήπως αυτό σημαίνει ότι χάνω τον εαυτό μου; την ατομικότητα μου;" Σε εκείνους, αυτή η ομαλοποίηση του νου φαίνεται περίεργη. Συμπεριφερόντουσαν με όρια, στο χώρο και το χρόνο, και τώρα αφυπνίζονται στην απεριόριστη επίγνωση. Έτσι υπάρχει συχνά μια αίσθηση του διαφορετικού και του περίεργου στην αρχή.

Η δημοσιογράφος - Λες ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός είναι ένα πρόγραμμα για το νου. Ποια είναι η σχέση του με τη διάνοια;

Ο Υπερβατικός Διαλογισμός δεν εμπλέκει τη διάνοια. Ο Υπερβατικός Διαλογισμός είναι μία εμπειρία του νου, από τα δραστήρια του επίπεδα στο ενοποιημένο επίπεδο. Είναι μια αθώα εμπειρία του δραστήριου νου και μια αθώα εμπειρία του κατασταλαγμένου νου, του σιωπηλού νου.

Μια συνέντευξη με τον Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι

Από την Kathy Juline
του περιοδικού Science of Mind Magazine
Νοέμβριος 1993