www.tm-gmdo.gr

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Επιστημονική Έρευνα

Περισσότερες από 600 επιστημονικές μελέτες επικυρώνουν τα ευρείας έκτασης οφέλη της τεχνικής του Υπερβατικού Διαλογισμού. Οι έρευνες αυτές έχουν διεξαχθεί σε 250 ανεξάρτητα Ερευνητικά Πανεπιστήμια και ιατρικές σχολές σε 33 χώρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών.

Ο Διαλογισμός Περιορίζει του Παράγοντες Κινδύνου για Καρδιοπάθειες

Σε ασθενείς με Καρδιακή Νόσο Στεφανιαίας

Μια τεχνική χαλάρωσης, γνωστή ως Υπερβατικός Διαλογισμός ή ΥΔ, σε ασθενείς με καρδιακή νόσο στεφανιαίας, βοηθά στη μείωση της πίεσης του αίματος και μειώνει την ινσουλίνη, σύμφωνα με μία αναφορά της 12ης Ιουνίου 2006 των Αρχείων του Internal Medicine, ενός από τα περιοδικά JAMA/Archives journals.

Ο ΥΔ, που προέρχεται από την αρχαία Βεδική παράδοση της Ινδίας, διδάσκεται μέσα από συγκεκριμένο πρωτόκολλο που περιλαμβάνει ομιλίες, προσωπική διδασκαλία και ομαδικές συναντήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του άρθρου. Είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν ότι μείωνε την πίεση του αίματος, όμως τότε δεν είχε εξεταστεί εκτεταμένα η επίδρασή του σε άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιακή νόσο της στεφανιαίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με το σύνδρομο μεταβολισμού. Το σύνδρομο μεταβολισμού αναφέρεται σε μια δέσμη συμπτωμάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης του αίματος (υπέρτασης), παχυσαρκία στην κοιλιακή χώρα, υψηλή χοληστερόλη και αντίσταση στην ινσουλίνη, που παρουσιάζονται όταν το σώμα είναι ανίκανο να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας για το μεταβολισμό της ζάχαρης σε ενέργεια.

Η Maura Paul-Labrador, M.P.H., στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες και συνεργάτες, διεξήγαγαν μια δοκιμή 16 εβδομάδων του Υπερβατικού Διαλογισμού σε ασθενείς με καρδιακή νόσο στεφανιαίας. Πενήντα δύο συμμετέχοντες (κατά μέσο όρο 67.7 ετών) διδάχθηκαν τον Υπερβατικό Διαλογισμό και 51 ασθενείς ελέγχου (κατά μέσο όρο 67.1 ετών) έλαβαν ιατρική παιδεία. Στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής, οι ασθενείς νήστεψαν μια νύχτα και μετά έδωσαν δείγμα αίματος, συμμετείχαν σε μια ανασκόπηση του ιστορικού τους και υπεβλήθησαν σε τεστ λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και μεταβολών των δεικτών της καρδιάς. Η μεταβολή των δεικτών της καρδιάς καθορίζει τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, που ελέγχει την καρδιά και άλλους ανακλαστικούς μυς.

Γενικώς, από τους 103 συμμετέχοντες που ενεγράφησαν, 84 (82%) ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Στο τέλος της δοκιμής, οι ασθενείς της ομάδας του Υπερβατικού Διαλογισμού είχαν σημαντικά χαμηλότερη πίεση, σταθερά βελτιωμένη  γλυκόζη του αίματος και επιπέδων ινσουλίνης, που υποδηλώνουν μείωση στην αντίσταση ινσουλίνης και πιο σταθερή λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος. "Αυτές οι επιδράσεις στη φυσιολογία επετεύχθησαν χωρίς αλλαγές βάρους, ιατρικής αγωγής ή παραμέτρους φυσιολογίας, παρόλη την σημαντική στατιστικά αύξηση στη σωματική δραστηριότητα που είχε λάβει η ομάδα που ακολούθησε την ιατρική παιδεία", έγραψαν οι συγγραφείς.

"Αυτά τα τωρινά ευρήματα επέκτειναν επίσης την κατανόηση των αιτιών για το ρόλο του στρες στην αύξηση της επιδημίας του μεταβολικού συνδρόμου. Παρόλο που τα τωρινά χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, οι συνήθειες ανθυγιεινής διατροφής και η επακόλουθη παχυσαρκία, πυροδοτούν αυτήν την επιδημία, μπορεί και η κοινωνία να είναι υπεύθυνη για τα υψηλά επίπεδα του χρόνιου στρες." Τέτοιο στρες προκαλεί την έκχυση της κορτιζόλης και άλλων ορμονών και νευρομεταφορέων, τα οποία με το χρόνο βλάπτουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

"Τα αποτελέσματα, μας δείχνουν τις ευεργετικές επιδράσεις του Υπερβατικού Διαλογισμού στη φυσιολογία, υποδεικνύουν ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός ρυθμίζει την απόκριση στο στρες αντί να αλλάζει το ίδιο το στρες, παρόμοια με την επίδραση συνθηκών σωματικής άσκησης.", έγραψαν οι συγγραφείς.  Αυτή η μέθοδος ελέγχου της απόκρισης του σώματος στο στρες πράγματι παρέχει έναν νέο τρόπο για θεραπεία και πρόληψη της καρδιακής νόσου της στεφανιαίας και αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για περαιτέρω μελέτη." κατέληξαν.

(Αρχεία Inter Med. 2006;166:1218-1224. Διαθέσιμο pre-embargo to the media at www.jamamedia.org.)

Σημείωση του συγγραφέα: Αυτή η μελέτη υποστηρίχθηκε από επιδοτήσεις του Εθνικού Κέντρου Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, και μια επιδότηση των Κέντρων Γενικών Κλινικών Ερευνών και επιδότηση του Εθνικού Κέντρου Πόρων Ερευνών.