www.tm-gmdo.gr

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Η Ιδιοφυία ενός Ανθρώπου

"Η ιδιοφυία ενός ανθρώπου είναι κρυμμένη στη σιγή της επίγνωσής του - στην κατασταλαγμένη κατάσταση του νου, από όπου αναδύεται κάθε σκέψη. Η φύση αυτής της κατάστασης είναι απέραντη ευτυχία." - Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι

Ο ΥΔ, ο Εγκέφαλος και η Δημιουργικότητα

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος του Υπερβατικού Διαλογισμού, τα ακουστικά (αισθητήρια) συστατικά της απόκρισης του εγκεφάλου στο σωματο-αισθητήριο ερέθισμα είναι διαμοιρασμένα σε ολόκληρο το φλοιό, δείχνοντας μεγαλύτερη συμμετοχή της ολότητας του εγκεφάλου στην απόκριση προς ένα ερέθισμα. Αναφορά: Human Physiology 25: 171–180, 1999.

Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε το Torrance Test Δημιουργικής Σκέψης για να μετρήσει τη δημιουργικότητα, σχηματικά (figural) και λεκτικά, σε μια ομάδα ελέγχου και σε μια ομάδα που στη συνέχεια έμαθε την τεχνική του Υπερβατικού Διαλογισμού. Σε ένα επόμενο τεστ (post-test) 5 μήνες μετά, η ομάδα του Υπερβατικού Διαλογισμού πέτυχε σημαντικά υψηλότερους βαθμούς στην σχηματική (figural) αυθεντικότητα και ευελιξία καθώς και στην ευφράδεια λόγου. Αναφορά: Journal of Creative Behavior 13:169–190, 1979.

Ανάπτυξη του Πλήρους Εγκεφάλου

Dr. Fred Travis, Ph.D.

"Χρειαζόμαστε έναν υγιή, ολοκληρωμένο εγκέφαλο που να μπορεί να αξιολογεί που βρισκόμαστε, να αποφασίζει πού θέλουμε να είμαστε, καθώς και για τα βήματα που χρειάζονται για να πάμε εκεί."

"Το μέρος του εγκεφάλου που είναι πιο κρίσιμο για την αξιολόγηση όλων των πληροφοριών ονομάζεται "πρόσθιος λοβός" ή "φλοιός συνάφειας" (συσχέτισης). Αυτό το μέρος του εγκεφάλου δεν δέχεται καμία πληροφορία απευθείας από έξω - συνδυάζει αυτά που εισάγουν οι αισθήσεις μέσω της ακοής, της όρασης, της αφής, κτλ. Ο πρόσθιος λοβός είναι σαν ένας μαέστρος που παίρνει το ταλέντο από τα διάφορα τμήματα της ορχήστρας και τα βάζει όλα μαζί σε ένα ολόκληρο μουσικό κομμάτι."

Ο Δρ. Fred Travis είναι επιστήμων νευρολόγος, διευθυντής του Κέντρου Εγκεφάλου, Συνειδητότητας, και Γνωστικότητας στο MIU (Maharishi International University) στο Fairfield, Iowa της Αμερικής, που είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως ερευνητικό κέντρο και έχει ως ειδικό αποκλειστικό προορισμό την διερεύνηση των αποτελεσμάτων του διαλογισμού στη λειτουργία του εγκεφάλου, ανάμεσα στους φοιτητές. Η έρευνα του Dr. Travis έχει δημοσιευθεί σε κορυφαία, επιστημονικά περιοδικά.

Μια συνέντευξη με τον Δρ. Travis.

Ερώτηση: Μιλάτε για το πώς η τεχνική του Υπερβατικού Διαλογισμού προάγει μια "Ολοκληρωμένη λειτουργία του εγκεφάλου". Τι σημαίνει αυτό - και γιατί είναι σημαντικό;

Δρ. Travis: Υπάρχουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου για την όραση, την ακοή, τη σκέψη, τα συναισθήματα - για θυμό ή ευτυχία - για τη δράση, για την λήψη αποφάσεων, για το σχεδιασμό. Όταν ο εγκέφαλός σας είναι υγιής, όλες αυτές οι περιοχές λειτουργούν μαζί - είναι "ολοκληρωμένες". Η ολοκλήρωση είναι σημαντική επειδή ο κόσμος σας, το περιβάλλον σας αλλάζει διαρκώς. Χρειάζεστε έναν υγιή εγκέφαλο που να μπορεί να αξιολογήσει πού βρίσκεστε, να αποφασίσει πού θέλει να είστε και να αποφασίσει για τα βήματα που χρειάζονται ώστε να πάτε εκεί.

Ερώτηση: Εμπλέκεται ολόκληρος ο εγκέφαλος σε τέτοιες αποφάσεις;

Δρ. Travis: Το μέρος του εγκεφάλου που είναι πιο κρίσιμο για την αξιολόγηση όλων των πληροφοριών ονομάζεται "πρόσθιος λοβός" ή "φλοιός συνάφειας" (συσχέτισης). Αυτό το μέρος του εγκεφάλου δεν δέχεται καμία πληροφορία απευθείας από έξω - συνδυάζει αυτά που εισάγουν οι αισθήσεις μέσω της ακοής, της όρασης, της αφής, κτλ. Ο πρόσθιος λοβός είναι σαν ένας μαέστρος που παίρνει το ταλέντο από τα διάφορα τμήματα της ορχήστρας και τα βάζει όλα μαζί σε ένα ολόκληρο μουσικό κομμάτι.

Ερώτηση: Υπάρχει πολύ συζήτηση γύρω από το στρες και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο με μια εμπειρία που προκαλεί στρες.

Δρ. Travis: Οι εμπειρίες που προκαλούν στρες συγκρατούν την ανάπτυξη του πρόσθιου λοβού. Και στις στρεσογόνες εμπειρίες περιλαμβάνω τον αλκοολισμό και την χρήση ναρκωτικών, που αναπτύσσονται στα διαλυμένα σπίτια, μια ζωή μέσα στο φόβο της βίας και της εγκληματικότητας, ακόμα και μια κακή διατροφή. Και όταν ο πρόσθιος λοβος δεν αναπτύσσεται, κάποιος ζει μια πρωτόγονη ζωή. Δεν μπορεί και δεν κάνει σχέδια για το μέλλον. Ο κόσμος του είναι υπεραπλουστευμένος, και μπορεί να χειριστεί μόνο ότι του συμβαίνει εδώ και τώρα. Εδώ είναι που υπεισέρχεται η άκαμπτη σκέψη: "Είσαι ή μαζί μου ή εναντίον μου", ή "Εγώ και η συμμορία μου είμαστε οι καλοί, και όλοι οι άλλοι είναι εναντίον μας."

Πάρτε για παράδειγμα τον αλκοολισμό. Το ποτό καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου γενικά και αποκόπτει τις συνδέσεις με τον πρόσθιο λοβό. Οι συνδέσεις ανάμεσα στον πρόσθιο λοβό και τις άλλες περιοχές του εγκεφάλου αρχίζουν να αναπτύσσονται όταν είστε γύρω στα 12 με 13 και συνεχίζουν έως τα προχωρημένα 20 και πριν τα 30 σας. Αν λοιπόν πίνετε στο σχολείο, κάνετε το πιο χειρότερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε για τον εγκέφαλό σας - και για τη ζωή σας.

Ερώτηση: Μπορείτε να δείτε τη καταστροφή στον εγκέφαλο;

Δρ.  Travis: Σίγουρα. Ο πρόσθιος λοβός δεν είναι ενεργοποιημένος στους εγκεφάλους ανθρώπων που είναι βίαιοι, που είναι παρορμητικοί, που δεν μπορούν να ελέγξουν τις πράξεις τους. Ξανά, αυτοί οι άνθρωποι έχουν την πρωτόγονη θεώρηση του κόσμου. Είναι απλά - "Βλέπω μια σοκολάτα, παίρνω τη σοκολάτα. Βλέπω το αυτοκίνητο, παίρνω το αυτοκίνητο. Αυτός με κοιτάζει περίεργα, τώρα θα πάω να τον ξαπλώσω κάτω." Έτσι είναι ο κόσμος του.

Ερώτηση: Μπορεί να αλλάξει ο εγκέφαλος;

Δρ. Travis: Ευτυχώς, ναι. Ο εγκέφαλος πάντα αλλάζει μέσα από τις εμπειρίες καθόλη τη διάρκεια της ζωής. Άσχετα με το τι εμπειρίες μπορεί να είχαν συμβεί στο παρελθόν, που διέκοψαν αυτές τις κυκλοφορίες του εγκεφάλου, ο εγκέφαλος μπορεί να αλλάξει αν επιλέξετε νέες συγκεκριμένες εμπειρίες.

Ερώτηση: Όπως;

Δρ. Travis: Όπως το πρόγραμμα του Υπερβατικού Διαλογισμού. Έρευνα δείχνει ότι η τεχνική του ΥΔ παρέχει μια απόλυτα συγκεκριμένη νέα εμπειρία της σιωπηλής βάσης  του δραστήριου νου. Αυτή είναι μια κατάσταση εσωτερικής εγρήγορσης χωρίς συγκεκριμένες ιδιότητες ή γνωρίσματα.  Και σύμφωνα με την έρευνα, αυτή η εμπειρία δημιουργεί μια πιο ολοκληρωμένη λειτουργία το πρόσθιου λοβού του εγκεφάλου. Στην ουσία, η τεχνική του ΥΔ είναι μοναδική στη δυνατότητα που έχει να εξασκεί αυτό το κρίσιμο μέρος του εγκεφάλου - να κάνει τον εγκέφαλο υγιέστερο και ικανό να λειτουργεί όλο μαζί σαν ολότητα.

Ερώτηση: Υπάρχει ένδειξη;

Δρ. Travis: Μέσα σε δύο ή τρεις μήνες άσκησης της τεχνικής του Υπερβατικού Διαλογισμού (ΥΔ), αρχίζουμε να βλέπουμε υψηλά επίπεδα ολοκλήρωσης στην συνδεσιμότητα του πρόσθιου εγκεφάλου. Και το ενδιαφέρον είναι ότι εκείνη η ολοκλήρωση δεν εξαφανίζεται μετά την άσκηση της τεχνικής του ΥΔ - αυξητικά και με τον καιρό, εκείνη η τακτική λειτουργία του εγκεφάλου εδραιώνεται στην καθημερινή δραστηριότητα.  Έρευνα δείχνει ότι σε εκείνους που διαλογίζονται επί πολλά χρόνια - επί 24 χρόνια κατά μέσο όσο - η εσωτερική εγρήγορση και η ολοκλήρωση του εγκεφάλου διατηρούνται για πάντα. Και, αληθινά, αυτός θα έπρεπε να είναι ο σκοπός της παιδείας. Η παιδεία δεν θα έπρεπε να έχει σχέση μόνο με την εκμάθηση του πολλαπλασιασμού ή περιοδικών πινάκων. Θα έπρεπε να καλλιεργεί επίσης και την ολοκληρωμένη λειτουργία  του εγκεφάλου, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε καλύτερες αποφάσεις, να αξιολογείτε τις καταστάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, και να χαίρεστε περισσότερα από τη ζωή σας καθόλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Ερώτηση: Λέτε ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσει κάποιος αυτή τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της μαθητικής του ζωής. Γιατί;

Δρ. Travis: Για τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής, οι συνδέσεις  ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου αυξάνουν και μειώνονται, το παράγωγο ωριμάζει , και η ταχύτητα επεξεργασίας αυξάνει. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή να χτίσεις τα κυκλώματα στον εγκέφαλο που θα κρατήσουν για μια ζωή. Τότε, όταν  ο σπουδαστής τελειώσει την εκπαίδευσή του στην ηλικία των 25 με ένα μάστερ ή Διδακτορικό, δεν θα είναι μόνο κύριος ενός συγκεκριμένου τομέα της ζωής αλλά ένας κύριος της ίδιας της ζωής. Η σωστή σκέψη θα αναδύεται από τα πιο βαθιά πιο θεμελιώδη επίπεδα της ζωής. Τότε αυθόρμητα, οι πράξεις θα είναι σωστές - σε εναρμόνιση με το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω του. Αυτή είναι η κατάσταση φώτισης - και αυτό είναι ένα όραμα των δυνατοτήτων που ανοίγονται σε κάθε σπουδαστή, άσχετα με την ηλικία του, τη θρησκεία του ή την εθνικότητά του, όταν το πρόγραμμα του ΥΔ θα είναι μέσα στη διδακτέα ύλη του σχολείου.


Πώς βλάπτει το στρες  τον εγκέφαλο

Το στρες, η πίεση, η κούραση, η φτωχή διατροφή, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά βλάπτουν τις συνδέσεις των νεύρων ανάμεσα στο πρόσθιο φλοιό του εγκεφάλου - ή "Διευθύνοντα Σύμβουλο" - και τον υπόλοιπο εγκέφαλο. Όταν είστε υπερβολικά κουρασμένοι και κάτω από διαρκή νοητικό ή σωματικό στρες, τότε ο εγκέφαλος παρακάμπτει τα "ανώτερα", πιο εξελιγμένα, ορθολογιστικά πρόσθια εκτελεστικά κυκλώματα - αρχίζει να χρησιμοποιεί πιο πρωτόγονα μονοπάτια ερεθίσματος/απόκρισης. Κατά συνέπεια, ανταποκρίνεστε στις καθημερινές ανάγκες χωρίς σκέψη, παίρνετε παρορμητικές, κοντόφθαλμες αποφάσεις. Όταν ο "Διευθυνων Σύμβουλος" είναι εκτός λειτουργίας, ισχυρά συναισθήματα, όπως φόβος και θυμός, υπερισχύουν, χρωματίζοντας αντίστροφα την θεώρηση του κόσμου.

Τα σημάδια του στρες είναι:

Αδύναμη εκτελεστική λειτουργία (Τάση προς άκαμπτη σκέψη, παρορμητική/αντιδραστική συμπεριφορά, λήψη κοντόφθαλμων αποφάσεων, φτωχή μνήμη, διάσπαση της προσοχής, κατάχρηση ναρκωτικών και οινοπνευματωδών, ανήθικη σκέψη και συμπεριφορά).

Στρεσαρισμένη φυσιολογία (Τάση προς κούραση, υψηλή πίεση του αίματος, αταξία στον ύπνο και τη διατροφή, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα).

Ανισόρροπα συναισθήματα (Τάση προς Χαμηλή εκτίμηση του εαυτού και της αυτοπεποίθησης, Ανησυχίες, άγχη και φοβίες, ρηχά, διχασμένα συναισθήματα, ασταθείς σχέσεις).

 


Πώς η τεχνική του Υπερβατικού Διαλογισμού βελτιστοποιεί τον εγκέφαλο

Η τεχνική του Υπερβατικού Διαλογισμού (ΥΔ), που μειώνει το στρες και δεν είναι θρησκεία, παρέχει την εμπειρία της "ήρεμης εγρήγορσης", ενδυναμώνει την επικοινωνία μεταξύ του πρόσθιου φλοιού του εγκεφάλου και τις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, και αναπτύσσει τη λειτουργία του πλήρους εγκεφάλου. Κατά συνέπεια, οι ασκούντες τον ΥΔ παρουσιάζουν ισχυρές εκτελεστικές λειτουργίες, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σκέψης και λήψη αποφάσεων με ευρεία θεώρηση των πραγμάτων. Όταν ο "Διευθύνων Σύμβουλος" είναι σε πλήρη ενεργοποίηση, η συναισθηματική απόκριση στον κόσμο είναι πιο ισορροπημένη και κατάλληλη.

Τα σημάδια του ΥΔ είναι:

Ισχυρή εκτελεστική λειτουργία (Τάση προς αποφασιστική, ευέλικτη σκέψη, μη παρορμητική ή υπερδραστήρια συμπεριφορά, λήψη αποφάσεων με ευρεία θεώρηση των πραγμάτων, εξαίρετη μνήμη, κατασταλαγμένη, εστιασμένη συγκέντρωση, μη κατάχρηση ουσιών ή εθισμών, ηθική σκέψη και συμπεριφορά).

Υγιής φυσιολογία (Τάση προς ενέργεια και ζωτικότητα, ακμαίο καρδιαγγειακό σύστημα, Ισορροπημένη φυσιολογία, ισχυρή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος)

Ισορροπημένα συναισθήματα (Τάση προς αυτοπεποίθηση και ασφαλή αυτοσεβασμό, αισθήματα ασφάλειας και ειρήνης, συμπόνια και συμπάθια για τους άλλους, υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις)