www.tm-gmdo.gr

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Επιστημονική Έρευνα

Περισσότερες από 600 επιστημονικές μελέτες επικυρώνουν τα ευρείας έκτασης οφέλη της τεχνικής του Υπερβατικού Διαλογισμού. Οι έρευνες αυτές έχουν διεξαχθεί σε 250 ανεξάρτητα Ερευνητικά Πανεπιστήμια και ιατρικές σχολές σε 33 χώρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών.

"Ο Μισός Πληθυσμός της Αμερικής θα Υποφέρει από το Μαρτύριο των Νοητικών Ασθενειών" - Αναφορά του CDC (Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών)

Όσο σημαντική είναι η σωματική μας υγεία, εξίσου και περισσότερο σημαντική είναι η νοητική μας υγεία. Αυτή χρωματίζει την αντίληψή μας σχετικά με την υγεία μας και το περιβάλλον.

 

Λέγεται ότι: "Ο κόσμος είναι όπως είμαστε εμείς," και αν είμαστε εγκλωβισμένοι από την κατάθλιψη ή κατακυριευμένοι από το άγχος, είναι σαν να βλέπουμε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από διαστρεβλωμένους φακούς.

Δυστυχώς, η κατάθλιψη και το άγχος είναι ένα φαινόμενο όλο και περισσότερο συνηθισμένο στη σύγχρονη κοινωνία που εγκυμονεί όλο και περισσότερους κινδύνους για την εκδήλωση άλλων σωματικών ασθενειών και ιδιαίτερα καρδιακών νόσων.

 

Το Κέντρο Ελέγχου των Ασθενειών της Αμερικής αναφέρει ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί θα βιώσουν κάποιο πρόβλημα νοητικής υγείας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι διαταραχές άγχους, με ή χωρίς κρίσεις πανικού, καθώς και η κατάχρηση ναρκωτικών και οινοπνευματωδών είναι διάχυτα προβλήματα. Πολλοί με ψυχιατρικά προβλήματα, που δεν τελούν υπό απαγόρευση, αρνούνται να αναζητήσουν θεραπεία, επειδή αισθάνονται ότι η παραδοχή αυτού του τύπου προβλήματος είναι ένα σημάδι αδυναμίας ή προσωπικής αποτυχίας.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι χρήσιμες στην πρόληψη και θεραπεία μιας ποικιλίας νοητικών ασθενειών, και πρόσφατα έχει δοθεί έμφαση στη σπουδαιότητα συνηθειών για καλό ύπνο και τακτική άσκηση. Συχνά όμως, αυτές οι συστάσεις τρόπου ζωής, παρόλο που είναι χρήσιμες, δεν είναι αρκετές, απαιτείται παράλληλα τόσο η παρακολούθηση ειδικού όσο και η ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή. Παρόλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις τόσο μικρών όσο και σοβαρών νοητικών ασθενειών, η εφαρμογή αλλαγής τρόπου ζωής, η παρακολούθηση από ειδικό και η φαρμακευτική αγωγή, όπου ήταν απαραίτητη, δεν κατέληγαν σε σημαντική βελτίωση.


Αν επρόκειτο να σχεδιάσουμε μια ιδανική προληπτική θεραπεία ή μια πρόσθετη θεραπεία τη στιγμή που ανακύπτει κάποιο θέμα νοητικής υγείας, αυτή θα ήταν μια θεραπεία απαλλαγμένη από παρενέργειες, εύκολη στην εκμάθηση και στην εφαρμογή, διαθέσιμη χωρίς συνταγολόγηση και μια θεραπεία που θα παρέχει συσωρευτικά θετικά αποτελέσματα με την συνεχή εφαρμογή της.

Η τεχνική του Υπερβατικού Διαλογισμού πληρεί όλα αυτά τα κριτήρια.

Όπως γράφει ο ιατρός Dr. Norman Rosenthal τόσο πειστικά στο νέο του βιβλίο που έγινε best seller, "Υπέρβαση: Θεραπεία και Μετάπλαση μέσω του Υπερβατικού Διαλογισμού", ο ΥΔ υπήρξε ένα τόσο πολύτιμο συμπλήρωμα στη θεραπεία του μετατραυματικού στρες, της διαταραχής και της διπολικής νόσου, καθώς και μια πολύ μεγάλη βοήθεια προς εκείνους που υποφέρουν από άγχος.

Δεν προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι μια τεχνική που επιτρέπει στο νου να κατασταλάξει αβίαστα για να χαίρεται την ίδια του τη μακάρια φύση, είναι ένα όπλο για όλους μας που την ασκούμε, και ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν προδιάθεση για άγχος ή κατάθλιψη. Αν καλλιεργείτε την σταθερότητα, την προσαρμοστικότητα και τη μακαριότητα στο επίπεδο του νου, τότε έχετε δώσει στον εαυτό σας ένα θεμελιώδες πρότυπο στοιχείο υγείας.

Ο Δρ. Gary Kaplan είναι νευρολόγος και Συνεργαζόμενος Καθηγητής της Κλινικής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Hofstra University School of Medicine. Ο Δρ. Kaplan έλαβε το βραβείο Albert H. Doulas από τον Ιατρικό Σύλλογο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του ως κλινικός δάσκαλος με ενδιαφέρον στην προαγωγή της ιατρικής παιδείας των ιατρών.

Είναι επίσης αναγνωρισμένος ειδικός στα αποτελέσματα του προγράμματος του Υπερβατικού Διαλογισμού σε ασθένειες που σχετίζονται με το στρες και εμφανίζεται συχνά στο CNN, NBC και CNBC καθώς και άλλα εθνικά προγράμματα της τηλεόρασης όπου μιλάει σχετικά με τις πρόσφατες έρευνες στον Υπερβατικό Διαλογισμό και τις επιδράσεις του στην υγεία.

Σχετικές δημοσιεύσεις:

1. National Institutes of Health spotlights TM research

2. College freshmen at 25-year low in emotional health, study says